Definitia conducerii preventive
Conducerea preventiva reprezinta comportamentul rutier al participantilor la trafic care asigura evitarea producerii unui accident, prin anticiparea situatiilor care pot genera accidente, prin evitarea actiunilor incorecte ale partenerilor de trafic si de adaptare a modului de deplasare la conditiile atmosferice, de vizibilitate, de drum si de intensitate a fluxului de vehicule.
Elemente principale ale conducerii preventive:
Vigilenţa: eprezintă capacitatea conducătorului auto de a observa şi de a fi atent in permanenţă la tot ce se întâmplă în jurul lui atunci când conduce vehiculul, avand atentia concentrata la tot ce se întâmplă şi se petrece pe drum şi la modul de funcţionare a automobilului, fără a fi însă încordat de teamă ca să nu-i scape ceva neobservat, pentru că această stare duce la un efort psihic sporit şi de aici la apariţia oboselii.
Prevederea: reprezintă capacitatea conducătorului auto de a intui evenimentele care s-ar putea produce în timpul conducerii automobilului. Prevederea este de doua feluri:
- imediată si se referă la evenimentele ce se produc ori s-ar produce în timpul conducerii automobilului.
- îndepărtată si se referă la deducţiile conducătorului auto făcute înainte de a pleca la drum, asupra posibilităţii producerii unor evenimente, în vederea prevenirii producerii lor, recomandându-se ca toate călătoriile să se facă având în vedere atât traseul ce urmează a fi parcurs, cât şi pregătirea automobilului şi a conducătorului auto.
Judecata: reprezintă capacitatea conducătorului auto de a analiza situaţiile din trafic şi de a găsi soluţiile cele mai bune la problemele ce se ivesc. Judecata trebuie să fie: promptă, rapidă şi selectivă (trebuie selectată cea mai bună).
Îndemânarea: reprezintă capacitatea conducătorului auto de a executa corect şi rapid manevrele de conducere a autovehiculului, exemple: virajul, depăşirea, întoarcerea, parcarea, mersul înapoi, mersul sinuos, pornirea în rampă, oprirea.
Cunoştinţe teoretice şi practice: buna pregătire în domeniu, priceperile şi deprinderile depind de modul cum conducătorii auto îşi însuşesc cunoştinţele de legislaţie rutieră, de cunoaştere a autovehiculului. Se consideră că un conducător auto este unul cu experienţă după ce a condus cel puţin 150.000 km!
Luarea masurilor de siguranta in caz de accident rutier indicatii pentru cel care ofera primul ajutor:
- Respectati intotdeauna Codul Rutier.
- Reduceti treptat viteza si sa nu franati brusc pe masura ce va apropiati de locul accidentului rutier.
- Opriti masina intr-un loc sigur, pe banda de refugiu, pe marginea drumului sau in afara lui.
- Puneti-va vesta reflectorizanta.
- Folositi semne de avertizare (precum triunghiul reflectorizant), pentru avertizarea celor care se apropie de locul accidentului.
- Nu incercati sa traversati o autostrada.
- Fiti atent la cablurile electrice de pe jos si asigurati-va ca nimeni nu se apropie de aceste cabluri si ca nu sunt atinse.
- Incercati sa preveniti un posibil incendiu, oprind contactul electric din vehiculele implicate in accident si nelasand pe nimeni sa fumeze in imediata apropiere.
- Aveti in vedere faptul ca airbag-urile care nu s-au activat, se pot umfla brusc.
- Incercati sa imobilizati vehiculele accidentate, tragand franele de mana.
Scoaterea de urgenta a victimei
- Ca regula generala, nu ar trebui sa miscati victima din locul accidentului, decat daca pericolul este iminent si nu poate fi controlat, daca nu se pot lua masuri de siguranta si numai daca nu va expuneti niciunui pericol. Daca este necesar, mutati victima in cel mai apropiat loc sigur.
- Daca victima este constienta, explicati-i ce veti face si rugati-o sa coopereze. Daca este posibil, imobilizati gatul victimei in timpul deplasarii. Rotiti cat mai putin posibil gatul, capul si corpul victimei.
- Incercati sa aplicati tehnicile corecte, chiar daca deplasarea victimei este prioritatea numarul unu.
- Protejati victima de frig sau caldura, dar deplasati-o doar daca a stat prea mult in frig si daca acest fapt poate avea urmari grave. Acoperiti victima cu o haina sau o patura pentru a o proteja de frig. Puteti folosi si o patura termoizolanta.
- Pentru a proteja victima de caldura, faceti umbra cu o jacheta, patura sau umbrela sau pur si simplu asezati-va in asa fel incat sa faceti umbra cu propriul corp.